keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

Idyllejä Itämeren rannalla

Ihana meri ja purjevene. Olen itsekin käynyt purjehtimassa Itämerellä nuorena tyttönä. Oi niitä aikoja...Kaipaan välillä merta!
Tiiliarkkitehtuuri on tyypillistä Lyypekille samoin kuin muille Itämeren rannikon vanhoille hansakaupungeille. Marian kirkkoa ympäröivässä linnoitusmuurissa on pyöreitä aukkoja, jotka muotoiltiin mereltä puhaltavan tuulen voiman heikentämiseksi.
Mustiossa tanssisaleissa on hienoja seinämaalauksia - uurrekoristettuja pylväitä, medaljonkeja, isoja haarakynttilänjalkoja ja seiniin upotettuja patsaita.
Kuva Skoonen lakeuksilta Elisabeth Holten puutarhasta. Holte rakastaa Skoonen maisemia, isoja keltaisia rypsipeltoja, suuria lammaslaumoja ja Itämerta reunustavia pitkiä hiekkarantoja. Kun ilta saapuu ja pimeys nielaisee lakeuden, hehkuvat etäisten talojen valot kaikkialla ympärillä. Silloin Elisabeth sytyttää kullatun kynttiläkruunun, joka on ripustettu pihan komeaan tammeen, ja viettää sen valossa aikaa naapureiden ja ystävien kanssa.
Kustavilaista tyyliä Skoonesta.
Löysin tämän ihastuttavan kirjan ihan vahingossa. Kirja on tulvillaan tunnelmallisia koteja ja menneen ajan lumoa. Suomi-osiossa on esitelty mm. Mustion herraskartano. Kirjan on kirjoittanut Laura Gutman-Hanhivaara ja kuvannut Solvi dos Santos. Ranskankielinen alkuteos Maisons de la Baltique.

Ei kommentteja: